V období těhotenství a kojení by měly dámy radikálně změnit své hodnoty. Mnoho žen se však obává, že přiberou a dítě jí ubere na kráse. Jenže to není jen o počítání kilogramů.

Výživa v těhotenství a kojení má na vývoj plodu a následně dítěte obrovský vliv, a to až do dospělosti.

Potraviny vhodné pro nastávající maminky

Těhotné ženy si musí upravit svůj jídelníček tak, aby dítě dostalo všechny potřebné vitamíny a minerály. Svou důležitost hrají vitamíny, jako jsou vápník, hořčík, jód, železo a kyselina listová. Na prvním místě je pestrost pokrmů. Vápník se nachází v mléku a mléčných výrobcích, hořčík zase v bramborách, luštěninách a zelené části rostlin. V průběhu těhotenství se nedoporučuje jíst játra. Jsou sice extra bohaté na železo, ale vynikají nadměrným množstvím vitamínu A. Samozřejmostí je konzumace listové zeleniny, pečiva z celozrnné mouky, vajec i luštěnin, kde je obsažen jód. V posledním trimestru by se měla žena vyvarovat vyššího příjmu soli. Obecně lze říci, že se nemusí žena zbytečně přejídat. V prvním trimestru je nutné konzumovat potraviny a minerály, kyselinu listovou a vitamín B. Tito pomocníci předcházejí vzniku vrozených vad.

Co doplňky stravy?

Po porodu mamince kolotoč správného stravování nekončí. Důležité jsou polysacharidy v celozrnném pečivu, proteiny v mase a mléce, sýry, jogurty, zelenina a ovoce. Jen pozor na luštěniny, česnek, cibuli a špatně stravitelnou zeleninu, jako jsou zelí, ředkvičky, brokolice a květák. Nedoporučují se ani vody s CO2 a nadmíra sladkostí, citrusů, rajčat, paprik, ořechů a zakysaných výrobků. Pokud se bojíte, že nemáte během těhotenství a kojení dostatek vitamínů, užívejte doplněk stravy MamaDHA, jež obsahuje 5 složek, které matka a dítě potřebují.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *