Trápí vás atopický ekzém? Stydíte se za své ruce poznamenané touto nepříjemnou chorobou?

K čemu jsou dokonale nalakované nehty, když ruce hyzdí olupující se ostrůvky kůže nebo nevzhledné červené skvrny? Mnoho žen dožene problém s atopickým ekzémem nejen do ordinace kožního lékaře, ale k odborníku na psychologii.

Kromě pořizování mastiček a léků si ale každá z nás může pohlídat další důležitou věc související s výsevem atopického ekzému. Jde o to, abyste si dávaly pozor na to, co jíte. Je totiž prokazatelná souvislost mezi atopickým ekzémem a tím, co konzumujeme. Tato souvislost se podle odborných pramenů prokázala až ve třech čtvrtinách zkoumaných pacientů. Klasickým alergenem u nejmenších dětí bývá bílkovina kravského mléka, vejce, mouka a sojová mouka.

Tyto alergeny nejsou v dospělém věku již dominantními, nahrazuje je ovšem řada jiných. Častá bývá i kombinace kožních a dechových obtíží po požití či vdechnutí takového alergenu.

Klasické jsou alergické reakce způsobené po požití oříšků a ořechů. I stopové množství může způsobit prudkou reakci i s případným ohrožením života. Také mořské plody a rybí maso může zhoršit vaše problémy s atopickým ekzémem. Tento alergen je zároveň nebezpečný tím, že jej neodstraníte ani tepelnou úpravou.

Pozor i na luštěniny. Obvykle prospívají našemu zdraví, alergici však mohou pociťovat potíže po sojových bobech, luštěninách a fazolích. Známé jsou problémy způsobené konzumací jahod, exotického ovoce či citrusů, méně lidí ví, že ani na požití jablek nemusí pokožka atopika reagovat právě příznivě. Často je nutno odpustit si dobroty připravené z lilkovitých plodů, rajčat a celeru.
Při pozorném sledování jídelníčku se ovšem můžeme dočkat toho, že „své“ alergeny vychytáme, vyloučíme ze svého jídelníčku a poté budeme odměněny zdravější pokožkou.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *