Lyofilizace, též známá jako sušení mrazem, představuje metodu dehydratace, při níž jsou potraviny nejprve zmrazeny, a potom vysušeny pod tlakem za účelem odstranění vody. Obecně se jedná o nejlepší metodu sušení, a proto není divu, že je tak rozšířená ve farmacii a potravinářství.
V obchodech najdete už docela často ovoce sušené mrazem, které si dáte buď jen tak jako svačinku, nebo s ním ozdobíte i dorty a koláče.
Co je to lyofilizace?
Lyofilizace je dehydratační technika založená na principu sublimace, kdy voda v produktu přechází přímo z pevného skupenství do plynného, aniž by se stala kapalnou. Vzhledem k tomu, že se pracuje při nízkých teplotách, lyofilizované ovoce má zachovány nutriční hodnoty, chuť, vzhled a další citlivé složky.
Zmrazení inhibuje chemické a mikrobiologické procesy, což značně prodlužuje dobu skladovatelnosti produktů.
Jak proces probíhá?
Pokud máte zájem o ovoce sušené bez cukru, poohlédněte se po tom lyofilizovaném. Syrové ovoce obsahuje vodu, jež může být volná i vázaná. Lyofilizace se zaměřuje na odstranění volné a části vázané vody, přičemž volná voda zůstane zamrzlá, a to je hlavní rozdíl oproti vakuovému sušení.
Lyofilizace zahrnuje tři kroky, a to zmrazování, primární sušení a sekundární sušení. Produkt se zmrazí za atmosférického tlaku, poté dochází k odstranění zmrzlé volné vody sublimací, a nakonec se odstraní zbývající vázaná voda.
Sušené ovoce touto metodou je zdravé, protože si zachovává prospěšné rostlinné látky a živiny. Podívejte se na nabídku značky LifeLike, jež má ve svém produktovém portfoliu i ořechové krémy, míchané ořechové krémy, ořechové tyčinky, cookies či další speciální produkty.
V tomto e-shopu budete nakupovat velice rádi, protože produkty jsou kvalitní. Tak se podívejte na ovoce sušené mrazem a další dobroty.