Lyofilizace, též známá jako sušení mrazem, představuje metodu dehydratace, při níž jsou potraviny nejprve zmrazeny, a potom vysušeny pod tlakem za účelem odstranění vody. Obecně se jedná o nejlepší metodu sušení, a proto není divu, že je tak rozšířená ve farmacii a potravinářství.

V obchodech najdete už docela často ovoce sušené mrazem, které si dáte buď jen tak jako svačinku, nebo s ním ozdobíte i dorty a koláče.

Co je to lyofilizace?

Lyofilizace je dehydratační technika založená na principu sublimace, kdy voda v produktu přechází přímo z pevného skupenství do plynného, aniž by se stala kapalnou. Vzhledem k tomu, že se pracuje při nízkých teplotách, lyofilizované ovoce má zachovány nutriční hodnoty, chuť, vzhled a další citlivé složky.

Zmrazení inhibuje chemické a mikrobiologické procesy, což značně prodlužuje dobu skladovatelnosti produktů.

Jak proces probíhá?

Pokud máte zájem o ovoce sušené bez cukru, poohlédněte se po tom lyofilizovaném. Syrové ovoce obsahuje vodu, jež může být volná i vázaná. Lyofilizace se zaměřuje na odstranění volné a části vázané vody, přičemž volná voda zůstane zamrzlá, a to je hlavní rozdíl oproti vakuovému sušení.

Lyofilizace zahrnuje tři kroky, a to zmrazování, primární sušení a sekundární sušení. Produkt se zmrazí za atmosférického tlaku, poté dochází k odstranění zmrzlé volné vody sublimací, a nakonec se odstraní zbývající vázaná voda.

Sušené ovoce touto metodou je zdravé, protože si zachovává prospěšné rostlinné látky a živiny. Podívejte se na nabídku značky LifeLike, jež má ve svém produktovém portfoliu i ořechové krémy, míchané ořechové krémy, ořechové tyčinky, cookies či další speciální produkty.

V tomto e-shopu budete nakupovat velice rádi, protože produkty jsou kvalitní. Tak se podívejte na ovoce sušené mrazem a další dobroty.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *