Zelené bylinky, zelenina a výhonky nadopují vysílené tělo vitaminy, minerály, enzymy a také chlorofylem – rostlinným barvivem, které má na naše zdraví řadu pozitivních účinků.

Chlorofyl má velice podobnou strukturu jako krevní barvivo hemoglobin. Liší se jen tím, že uprostřed zcela totožné organické molekuly je místo železa atom hořčíku. Díky tomu chlorofyl výrazně podporuje krvetvorbu a urychluje hojení otevřených ran i drobných mikrotraumat ve svalech, která vznikají při těžším tréninku.

Bylinky nejsou jen petrželka

Kopřiva bohatý zdroj křemíku můžete kromě čaje zpracovat jako špenát, přidávat do nádivek či knedlíků nebo do pomazánek. Syrové listy nadrobno nasekejte a poválejte válečkem, aby ztratily palčivost.

Popenec méně známá bylinka s drobnými fialovými kvítky má hojivé a protizánětlivé účinky, působí léčivě při kašli a podporuje trávení. Přidává se do polévek, omáček, pomazánek a neměl by chybět ve velikonoční nádivce.

Mladé lístky pampelišky jsou bohaté na vitamin C, betakaroten a železo. V kuchyni se používají třeba jako přísada do salátů pokud vám vadí jejich hořká chuť, namočte je na půl hodiny do slané vody, ta hořkost vytáhne.

Náš tip

Green smoothie zelený koktejl plný zdraví

Rozmixujte 2 až 3 druhy zelené listové zeleniny, ½ banánu, ½ jablka, citronovou šťávu, kousíček zázvoru a přidejte vodu.

Připravte si bylinkové máslo

Nasekané čerstvé bylinky zapracujte do změklého másla, vytvarujte váleček, zabalte do alobalu či fólie a dejte do lednice ztuhnout. Hodí se na pečivo, vařené brambory, grilované maso, ryby

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *