Zimní měsíce jsou pomalu za námi, ale do krásných teplých jarních dnů ještě nějaký čas zbývá. Naše těla mohou být po zimě trochu zanedbaná nedostatkem pohybu na čerstvém vzduchu, nezdravou stravou o Vánocích, silvestrovském veselí a oslavě masopustu. Také nedostatek světla a sluníčka mohl zanechat drobný šrám na naší psychice a způsobit tak „nenáladu“, pocit únavy a smutku. Naše tělesná schránka i naše duše potřebují změnu – pročistit se od nánosů zimy, zbavit se únavy a nadopovat se zdravou stravou. To vše lze provést jak úpravou jídelníčku, tak očistnou kúrou z bylin a koření.

Proč čistíme tělo?

Je to vlastně jen navázání na přirozený běh našich biologických hodin. Naše těla jsou takto nastavena od matky přírody, aby se na jaře zbavovala všech toxinů usazených v trávicím traktu. Jarní únava je v podstatě odrazem nezdravého životního stylu. S přibýváním přirozeného světla se aktivuje metabolismus těla, které je ale unavené a zanedbané a nemá pro tyto procesy dostatek energie. Může tak být náchylnější k různým onemocněním. K pročištění těla nám tak pomohou třeba bylinné čaje.
Jídelníček, který obsahuje hodně bílého pečiva, moučníků a sladkostí, způsobuje překyselení trávicího ústrojí. V kyselém prostředí se pak daří mikrobům a plísním, které vylučují toxiny. Čištěním těla pomocí bylinných čajů se krev alkalizuje a tak se vyrovnává přirozené prostředí. Očista krve má pozitivní vliv na klouby, šlachy a pokožku. Také si posílíme imunitu a pozitivně ovlivníme psychiku.

Jak na to?

Každý z nás by si měl v rozumné míře upravit jídelníček. Podle Ajurvédy (Ajurvéda – přírodní léčitelství pocházející z Indie a Dálného východu) bychom neměli večer požívat nic studeného, hlavně bychom měli vyloučit studené mléko, zmrzlinu a sýry. Doporučuje se zvýšit přísun syrového ovoce a zeleniny, nejlépe těch, co běžně rostou v našem klimatickém pásmu, což je samozřejmě zejména na jaře problém.

Dále si vypomůžeme bylinkovými čaji. Pokud nemáme léčivky na sušené doma, jsou běžně k dostání v každé lékárně.

Bylinky používané k detoxikaci těla:

Kopřiva dvoudomá Urtica dioica
Čerstvé bylinky mají všeobecně silnější účinek než jejich sušené části. Proto zjara sbíráme vršky mladých rostlinek kopřiv. Vaříme z nich čerstvý čaj. Dva až tři šálky čaje denně budou působit především močopudně. Z těla se nám tak může vyplavit mnoho škodlivých látek usazených v cévách, střevech, ledvinách a močovém měchýři. Zárove si zajistíme přísun železa v přírodní formě, které organismus vstřebá a využije lépe než z uměle vyrobených medikamentů. Ozdravné účinky čaje z kopřivy se projevují při léčbě alergií a kožních problémů – akné.

Náš tip: Na mastné vlasy s lupy použijeme odvar z kopřivy, kterým po omytí vlasy přelijeme. Vlasy budou časem vláčnější a pružnější.
Pampeliška – Smetánka lékařská Taraxacum officinale
Jedna z prvních jarních kvetoucích bylin nás rozjasuje už jen svými sluníčkovými květy. Léčivé účinky nabízí celá rostlina – kořen, list, stonek, květ. Nejvíce však využíváme čaj z listů a kořene, který chutná poněkud hořce, proto ho sladíme medem a nebo kombinujeme s jinými bylinkami – s kopřivou, přesličkou a řebříčkem. Čaj je močopudný, pročišťuje krev, dále pomáhá při léčbě zánětu jater a zvyšuje činnost žaludečních šťáv a tím podporuje trávení.
Bříza bělokorá Betula pendula
Tento krásný strom, rostoucí v Evropě, Asii i v Severní Americe nám jako drogu k přípravě čaje poskytuje svoje listy. Čaj působí podobně jako u výše uvedených rostlin – tedy močopudně. Je prevencí proti ledvinovým kamenům, zlepšuje činnost jater, slinivky, sleziny, pomáhá při zánětech ledvin a revmatismu. Koupel s přidáním odvaru z břízy zbavuje naše tělo toxinů přes kůži.
Řeřicha zahradní Lepidium sativum
Než nám na zahrádce vyroste první pažitka, můžeme si doma za okno vysadit tuto drobnou zelenou rostlinku. Semínka koupíme v každém květinářství. eřicha je bohatá na vitamin C, vitaminy skupiny B a draslík. Podporuje vylučování žaludečních šťáv, činnost žlučníku a látkovou výměnu. Vyklíčenými rostlinkami, které vyrostou do výšky asi 3 -5 cm, můžeme posypat hotový pokrm, použít je spolu se zeleninovou oblohou, lze je přidat do zeleninových salátů či jen tak na chleba.
Zázvorový čaj
Tento čaj jsme už jednou doporučovali při chřipce a nachlazení. Neméně významný účinek má i při jarní očistné kúře – zahřívá tělo a ničí choroboplodné organismy, čímž zvyšuje obranyschopnost organismu a celkově jej posiluje.

Náš tip: Na kolečka nakrájený kořen zázvoru dáme vařit do hrnce s vodou (dle chuti, asi hrstka zázvoru na jeden a půl litru vody). Vaříme zhruba 5 minut, 10 minut louhujeme a pak scedíme. Do vlažného čaje přidáme med a citron. Chuť čaje je mírně palčivá.

Další jarní bylinky vhodné k očistné kúře:

Prvosenka jarní – petrklíč, květ černého bezu, přeslička, květ plané trnky, listy maliníku, ostružiníku a jahodníku.

Ke zlepšení nálady nám kromě pročištěného těla a teplého jarního sluníčka pomohou také barvy. K jaru patří světlé barvy duhy – jasně žlutá, zelená, červená, oranžová a modrá. Veselé zářivé barvy pozitivně ovlivují naše smysly, a tím se podvědomě rozjasníme i my. Postavme si na stůl kytici tulipánů, zapalme jasně červenou nebo oranžovou svíčku, do ložnice si pořiďme oranžové a žluté polštářky. A těšme se z pomalu přicházejícího jara.

Similar Posts

1 Comment

  1. Děkuji za článek, využívám často kopřivový čaj, pomáhá mi. K tomu užívám po celý rok mladý ječmen v tabletách a bio chlorellu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *