Výživa člověka souvisí s jeho zdravotním stavem – to si dnes uvědomuje snad každý. Jídlem se můžeme léčit, ale i si ubližovat. Náš organismus potřebuje dostatečný přísun živin, které plní nejrůznější funkce. Pokud chceme být zdraví a výkonní, musíme dbát na to, co jíme.
Bílkoviny, tuky, cukry, vitamíny, minerální látky a sekundární rostlinné látky – to vše by měla vaše strava obsahovat. Na žádnou z těchto složek nesmíme zapomínat, každá má svou specifickou funkci.
Jednostranná dieta zdraví nesvědčí
Živiny jsou zdrojem energie, slouží jako stavební materiál pro tělo, ovlivňují látkovou výměnu, posilují obranyschopnost organismu. Aby byl zajištěn jejich optimální příjem, musí být strava dostatečně pestrá a vyvážená. Každá jednostranná dieta se časem projeví zhoršeným zdravotním stavem.
Dopřejte si kvalitní tuky
Pokud se stravujete výhradně polotovary, fastfoody, občas si zobnete čokoládovou sušenku, váš kalorický příjem sice možná bude v pořádku, tělo však rozhodně nedostane, co potřebuje. Podstatné totiž je, v jaké formě živiny přijímáme. Tuky jsou naprosto nepostradatelné, záleží ale na tom, jaké konzumujeme. Nezapomínejte, že se často ukrývají v sušenkách, salámech, omáčkách či čokoládách… Skrytým tukům bychom se měli vyhýbat a naopak si dopřávat ty kvalitní přirozené a neupravené: zastudena lisované oleje, oříšky, čerstvé ryby a občas trochu másla.
Pozor na prázdné kalorie
Sacharidy jsou nezbytným palivem pro tělo, proto jsou ve výživě nepostradatelné. V jídelníčku by měl být dostatek těch komplexních – brambory, luštěniny, obiloviny, celozrnné produkty, ovoce a zelenina. Pozor si dejte na příjem prázdných kalorií v podobě bílého cukru, který vám přinese kila navíc. Obsahují jej sladké nápoje, sušenky, čokolády, sladké pečivo. Pokud máte chuť na sladké, sáhněte raději po ovoci, které obsahuje mimo jiné celou řadu vitamínů a dalších významných ochranných látek.
Nedostatek bílkovin přináší únavu
Zapomenout nesmíte ani na kvalitní bílkoviny, které jsou stavebním materiálem pro tělo – podílejí se na růstu, obnově a regeneraci buněk, jsou součástí imunitního systému. Bílkoviny se skládají z aminokyselin. Lidský organismus si dokáže většinu aminokyselin vyrobit, ale devět jich musíme do těla dodávat – jsou nezbytné pro zdravé funkce lidského těla. Únava, pokles výkonnosti, rychlé stárnutí organismu – to je jen pár příznaků nevyváženého jídelníčku s nekvalitním příjmem bílkovin. Bílkoviny získáme z živočišných a rostlinných zdrojů. Kombinujte různé druhy luštěnin, obilovin, libové maso, ryby, mléčné výrobky, vejce.
Důležité látky
Velice důležité je zajistit stravou přísun vitamínů, minerálů a dalších sekundárních rostlinných látek. Nepatrné koncentrace vitamínů vyvolají v těle neuvěřitelné reakce, ovlivňují regenerační procesy, imunitu, látkovou výměnu. Minerály tvoří zuby, kosti, posilují vazivo, svaly, nervové buňky. Zajišťují řadu chemických a fyzikálních procesů a regulují hospodaření s vodou. Sekundární rostlinné látky ovlivňují látkovou výměnu a mají řadu ochranných funkcí. Bohužel často při vytváření jídelníčku zapomínáme na zeleninu, ovoce a bylinky – zdroje těchto látek.
Čerstvé místo polotovarů
Není těžké zajistit všechny živiny, které k životu potřebujeme, pokud budete o výživě přemýšlet a upřednostníte kvalitní zdroje před kvantem prázdných kalorií. Jídelníček si sestavujte především z čerstvých produktů. Vyhýbejte se polotovarům. Místo stresujícího počítání kalorií vnímejte, co která potravina obsahuje za přídatné látky, a popřemýšlejte, zda je lepší čerstvé jablko, nebo čokoládová tyčinka s obsahem vitamínů a ovocného cukru. Příjem přírodních a kvalitních živin je pro tělo nezbytný. Nezapomeňte, že zdravě a kvalitně jíst se vyplatí!